Doktoradan Sonra Yapılacaklar Listesi

Doktora bittikten sonra insanın düştüğü kocaman boşluk bireyin bundan sonrasını sorgulaması  için bir fırsat sunuyor. Kim, ne, nerede sorularını sorarak hayatın anlam ve önemi üzerine derin derin düşünürken yeni çıkışlar yeni hedefler beliriyor önünüze.  Büyük emekler harcanan tez çalışmasının bitmesinin verdiği sevinç size ayrı bir mutluluk katarken peki bundan sonra demeden edemiyor insan. Kariyer veya bir başka anlamda bir basamak olarak gördüğünüz bu süreçten sonra iyi bir plan oluşturmak hedefleri belirlemek oldukça önemli. Bu yazının doktoradan sonra neler yapılabileceği konusunda bir plan oluşturmanızda size (bana) fikirler sunması adına yardımcı olmasını umuyorum. Şunu da açıkça ifade etmeliyim ki bu yazı aynı zaman da benim için de bir yol haritası oluşturuyor.  Başlayalım.

Sosyal Medya ve İnternet Siteleri

Profesör sizi kimse okumuyor diyor bir haber başlığında, bu başlık altında yer alan haber içeriğinde bilimsel makalelerin çok az kişi tarafından okunduğu belirtiliyor. Daha fazla kişiye ulaşmak için sadece makale yazmak yeterli değil, bilimsel olmasa da popüler araçları bireyi, aileyi ve toplumu değiştirmeyi geliştirmeyi isteyen herkesin kullanması gerekir. Bunu yaparken de asla zaman bahanesinin ardına sığınmamak gerekiyor.

Doktoradan sonra ilk olarak kendi adıma bir internet sitesi oluşturdum. Bu internet sitesi ilgili kişilere ulaşmamı kolaylaştıracağını düşünmemin yanı sıra aslında bilgilerimin, arşivimin düzenlenmesi adına da yardımcı olacak bir araç olacaktır. Dahası artık yazma vakti, bin bir bahanelerin arkasına sığınarak ve çoğu kez doktora diyerek ertelediğimiz yazma eylemini daha fazla gerçekleştirmek zorundayız. Size de önerim ücretli veya ücretsiz, adınıza çıkan bir internet sitesi edinmeniz.

İnternet sitesini oluşturduktan sonra ilgililere ulaşabileceğiniz içerikler üretmek oldukça önemli. Yazmak dedim ya, yazdığınız söylediğiniz, konuştuğunuz kadar bu toplumun içinde yer alıyorsunuz. Hele ki bir sosyal hizmet uzmanı/ sosyal çalışmacı iseniz daha fazla konuşmalı daha fazla yazmalısınız.

Diğer yandan bir internet sitesine paralel olarak sosyal medya hesaplarını da aktif kullanmaya özen göstermek gerekiyor. Bugün insanların artık birçoğu sosyal medyada çokça zaman harcıyorlar. Bu nedenle ki insanların olduğu her yere inmek gerekiyor. Sosyal medya araçları da bu anlamda bizlere fayda sağlayacaktır. Sadece insanlara ulaşmak için değil karşılıklı etkileşim ve iletişim içinde bu bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. İnsanların size ulaşması için bir fırsat tanıtan sosyal medya araçları günümüzde sosyal politikayı, adalet sistemini, hükümetlerin uygulamalarını da oldukça hızlı bir şekilde değiştirebiliyor.

İmaj

Uzun ve yorucu bir sürecin ardından ertelediğimiz kişisel bakım, imaj ve giyim konuları da doktorasını yapmış biri için önemli bir hale geliyor. Haklı olarak doktoradan sonra kendinize zaman ayırma fırsatı bularak bir imaj değişikliği söz konusu oluyor. Daha pratik sade bir hayat için almayı ertelediğiniz eşyaları ve ihtiyaçları alma eğilimi de bu süreçte karşımıza çıkıyor. İmaj, görünüşünüz, konuşma biçiminiz, olayları durumları anlatma şekliniz sizin özellikle akademik topluluklarda ve tartışmalarda yerinizi belirliyor. Maalesef akademik kariyerinizi ve yerinizi sadece sahip olduğunuz bilgiler belirlemiyor. Farkında olun.

Planlama ve Planlı Hayatı Öğrenme

Yüksek lisans, yüksek lisans tezi, doktora, doktora tezi ve bu süreçte yaptığınız yapacağınız onca okuma, yazma size planlı olmayı öğretmeye çalışıyor. Zamanı boşa tüketme lüksünüz kalmıyor ki anlamlı bir hayat içerisinde bu lüksü elde edebilmeniz de oldukça zor. Zaman hızlı geçiyor, çok hızlı geçiyor. Zaman bu kadar hızlı akarken hedeflerinize ulaşmanız için planlı yaşamanız, plan yapmayı öğrenmeniz şart. Çevrenizde başarılı olan insanların bunu planlı yaşamaya borçlu olduğunu görebilirsiniz. Hele ki akademik faaliyetler, yayınlar, okumalar, makaleler bu kadar zaman isterken plansız bir hayatı sürdürebilmeniz mümkün değil.

Uzun vadeli, kısa vadeli programlar, planlar yapmalı hedefler koymalısınız. Nereye ulaşmak istediğinizi, ne yapmak istediğinizi gözden geçirerek zamanı geldiğinde istenilen şartları taşımak için verimli, planlı çalışmak durumundasınız.

Plan yaparken sevdiklerinize ve sevdiğiniz eylemlere, durumlara da zaman ayırmayı es geçmeyin. Bahsettiğimiz üzere zaman hızlı akıyor ve zaman akarken dengeli bir şekilde hem sevdiklerinize hem hedeflerinize sizi yakalama fırsatı vermeyi es geçmeyin. Dengeyi, insanın olduğu her yerde daima sağlamanız gerekli olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Zaman yönetimi, planlama konusunda kendinizi geliştirin.

İmaj demişken ben doktorayı bitirdim, bu da gözlüğü demek gerekiyor sanırım.  Gözlüğümü en kısa zaman da değiştireceğim, söz. 😊

Doçentlik ve Profesörlük, Yeni Hedefler

Doktora bitti, daha dur bunda ne var ki demek istediğiniz bir kariyer hedefiniz varsa o zaman doçentlik kapınızda beliriveriyor. Kendinizi doçentlik şartlarını okurken görüyorsunuz.

Doçentlik “Üniversiteler Arası Kurul” tarafından verilen bir unvan. Bu unvanı almak istiyorsanız belirli şartları taşımanız gerekiyor. Bu şartlar genellikle makale ve kitap yazma, atıf alma gibi birtakım eylemleri içinde barındırıyor. 2 makale yazıyım da doçent oluyum diyebileceğiniz kolaylık da değil. Bu hedefe ulaşmak için az önce bahsettiğim üzere planlı ve düzenli çalışmak şart. Asla ve asla kendiliğinde gelen veya gelebilecek bir unvan değil.

Doçentlik dışında kendinize yeni hedefler de koyabilirsiniz. Örneğin yurtdışında doktora sonrası araştırma yapmak, burs alıp yurtdışında öğrenimine devam etmek gibi. Kendinizi geliştirmeyi planladığınız alanlar keşfedebilir, bir konu da bir durumda daha iyi olabilmek için de çalışabilirsiniz.

Doçentlik hakkında mutlaka daha fazla bilgi edinmek isteyeceksinizdir. Lütfen doçentlik kriterleri için şuraya bakın:

Üniversiteler Arası Kurul Başkanlığı: http://www.uak.gov.tr/

Doçentlik Şartları: http://www.uak.gov.tr/?q=node/68

Ertelediklerimiz

Doktora sürecinde ertelediğiniz çok şey oluyor. Gitmek istediğiniz o yer, yapmak istediğiniz o eylem sizi bekliyor. Bunlara zaman ayırın, ayırmaya çalışın. Kariyer her şey demek değil, tabi hiçbir şey demek de değil. Az önce söylediğim gibi denge, dengeyi kurmalı, planlı, programlı ve düzenli çalışmayı öğrenmelisiniz. Sadece bunlar da yetmeyecektir. Mantıklı, akıllıca hareket etmek size çok şey kazandırıp kariyer anlamında daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır. Ertelediklerinizi gözden geçirip bir plan dahilinde, geç kalmadan eyleme dökün. Zaman son dediğinde pişmanlık yaşamayın.

Arşivinizi Düzenleyin

Akıllı, mantıklı anlamlı bir hız ile hareket etmek hedeflerinizi kolaylaştırmak adına size katkı sağlar. Bilginin bu kadar fazla olduğu bir çağ da elbette ki bilgi yönetimi önemli bir konu. Kendi adıma karışık olan arşivimi düzenlemek doktora sonrasına bıraktığım eylemlerden. Her yerden erişebileceğiniz bir bulut sistemi içinde arşivinizi düzenlemek ve çalışmalarınızı da bu bulut sistemi üzerinden yapmanızı öneririm. Düzenli arşiv bilgiye kolay erişimi sağlayarak daha nitelikli çalışmalar ortaya koyabilmenizi sağlayacaktır.

Son Olarak

Ertelediklerinizi gözden geçirirken sağlık durumunuzu, sağlık kontrollerinizi es geçmeyin. Buraya kadar okuduklarınızın birçoğu siz sağlıklı olduğunu kadar anlamlı. Yüksek lisans, doktora ve doçentlik, her biri belirli bir süreç isteyen aşamalar. Süreçleri ve zamanı iyi yönetirken kendinizi geliştirmek daima önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Elbette doktora sonrası için sizin de yapmayı önerdiğiniz fikirler vardır. Aşağıda, yorum şeklinde belirtirseniz mutlu olurum.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*